Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Motivera dig själv som soloföretagare


Soloföretagaren nummer 58

Under alla år som jag jobbat med företagare så har jag lärt mig en enormt viktig sak som skiljer olika personer åt - nämligen förmågan att hålla sig själv motiverad.

Du vet ju själv hur svårt och hårt det kan vara att jobba ensam. Ibland kan det till och med vara svårt när det går bra: Du får in ett toppenjobb och den enda du kan jubla tillsammans med när du lägger på luren är dig själv.

Inte nog med det - det är tufft att vara ansvarig för pengarna, att hantera struliga kunder, själv stå för förändringsarbete och att göra allt det här i en tuffare ekonomi.

Och dessutom är livet inte alltid rättvist. Vissa dagar är det helt enkelt lätt att bli nedslagen och låta den där inre rädslan ta över och brotta ner hela inspirationen och kraften du alltid haft från första början.


Just därför ska du idag få tips om hur du håller modet uppe i tuffare stunder:

1. Först och främst - bevaka dina tankar. Våra tankar har en enormt makt över hur vi känner oss. Sluta aldrig att läsa böcker, lyssna på inspirerande människor och reflektera över det du hört och läst.

2. Leta efter andra i samma situation som du så att ni kan stötta varandra. När den ena har slut på kraft kan den andra kliva in och lyfta upp.

3. Tänk på vad som fick dig att starta ditt företag. Det var antagligen mer än lusten att få en månadslön. Du är bra på det du gör och gillar det men kanske att det är dags att ändra inriktning eller bli ännu bättre för att du ska tycka att det är kul igen.

4. Omge dig med positiva människor. Kalla mig gärna för ytlig och amerikanskt glättig om du vill men jag står för det. För ärligt talat - det finns människor i din omgivning som påverkar dig negativt - ska du verkligen ha det så? Livet är för kort för att umgås med gnällspikar. Vilka personer har du runt omkring dig som du alltid blir illa till mods när du träffar? Kan du släppa dem?

5. Sluta tänk eller tala illa om dig själv. Det är bara korkat och leder ingenstans. Ja, jag hör dig - det är lättare sagt än gjort men övning ger färdighet.

6. Försök att se bakslag som lektioner. Ok, utskicket funkade inte - ta reda på varför istället för att gräm dig över det. Det finns inget bättre för självförtroendet än att handla sig ur svåra situationer.

7. Gör om din arbetsmiljö. Du behöver ju faktiskt inte leka kontor. Du kan ha det trevligt på jobbet. Själv har jag tavlor på alla mina favoritskådespelare i skrivarlyan. De gör mig glad. Jag har också leksaker, bollar och grämer mig över att jag sålde flipperspelet när jag bytte kontor och är därför på jakt efter ett nytt. Vad skulle göra dig glad av att se på jobbet?

8. Och sist men inte minst - det finns folk som beundrar ditt mod. De finns bland de anställda i din bekantskapskrets. En del kanske inte säger det (förrän efter några glas vin) men de finns där och bara det faktum att du har vågat starta ett företag och kör helt själv är verkligen något som du kan sträcka på dig för.

Lästips som andra har gillat

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Soloföretagaren här:

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs exempel på tipsbrevet Soloföretagaren så du vet vad du får

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap