Enskild-firma.se
Enskild firma - för dig som vill pröva dina egna vingar

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Tio sätt att starta eget på ett säkert sätt


Starta eget – Sveriges största tipsbrev om att starta eget företag

En undersökning från Tillväxtverket har visat att hälften av alla svenskar kan tänka sig att starta eget, men att bara 10 % faktiskt gör det.

Det kanske inte är så konstigt att så få startar företag. Det känns som ett stort och farligt steg att ta och just därför ska jag försöka bevisa varför det inte är så läskigt. Jag har drivit företag i 16 år och vet vad du behöver tänka på för att det ska gå bra snabbare.

Häng med nu.


Tio sätt att starta företag på ett mycket säkrare sätt:

1. Gör något du gillar och som kunderna gillar
Du kommer att ägna en stor del av din vakna tid till ditt företag så det är såklart bra att du gillar det du ska göra i ditt företag. Och det är lika viktigt att kunderna gillar det du gör eftersom det är de som ska betala för det.

2. Smyg igång
Starta gärna företaget vid sidan om en anställning om du kan. Det ger dig en trygghet som du inte får om du bara kastar dig ut i företagandet utan skyddsnät. Dessutom finns ju möjligheten att ta tjänstledigt i några månader för att testa din idé.

3. Starta inte ensam
Det finns erfarna människor som hjälper och inspirerar dig överallt i Sverige. Bara för att du startar ditt företag själv så betyder det inte att du blir ensam. Ta hjälp av dem som kan.

4. Skaffa kunder först
Vänta inte med kundjakten till den dag du officiellt har startat företaget. Jobbet med att hitta kunder kan du starta i samma ögonblick som du får en idé till ett företag.

5. Gör en affärsplan
Det låter trist men en affärsplan gjord på rätt sätt (inte som de där gaggiga planerna de vill ha på banken) och som handlar om vad du har för kostnader och vad du måste dra in för att klara dig - är superbra som verktyg och skapar lugn i magen.

6. Undersök förutsättningarna
Finns det folk som vill betala för det du vill sälja? Är det lätt att nå dem? Är det möjligt för dig att göra det?

7. Skaffa hjälp
Det är helt galet att inte ta hjälp med sånt du inte kan. Jag tror i och för sig att det är sunt för en företagare att sätta sig in i t ex bokföring eftersom man både förstår hur det funkar och spar pengar på att göra det själv i början, men om du inte ens orkar tänka dig att göra bokföringen själv - hitta någon som kan göra det åt dig.

8. Lös pengafrågan
Spar pengar eller låna pengar men ha inga förhoppningar om att du ska göra vinst från dag ett. Du måste ha ett kapital att jobba med till företaget får ett eget liv. Om det sedan visar sig att du gör vinst från dag ett så är ju det bara bra, men planera inte för det. Räkna med att behöva pengar utifrån eller från dig själv för att ha företaget rullande i flera månader utan inkomster. Om du bara jobbar hårt så kommer pengarna snart.

9. Var ett proffs från början
När du ger dig in i företagandet så är företagandet din chef och den som styr din vardag. Det är som om du fått i uppgift av dig själv att putta igång ett lokomotiv. Du måste putta putta putta hela dagarna. Om du gör det så rullar det snart igång och går av sig själv. Ge inte upp fem meter före målsnöret.

10. Var stolt
Om du blir en av de 10% svenskar som drar igång företag - ja, då har du gjort vad många önskar men få vågar.

NYHET -Sveriges populäraste handbok om att starta eget

Rivstart - Hur du startar och får fart på ett företag inom ett halvår

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta eget här:

Vill du ha gratis tips om hur man lyckas med att starta eget direkt i e-posten?

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Enskild-firma.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap